Synkkä sohvaperuna treenaa puolimaratonille ja kertoo podcasteissaan, mistä liikuntakipinä syttyi

Osana Mieliteko-ohjelman ja Rauhalahti Kuopio Maratonin yhteistyötä muutosvalmentajamme Halmetvaara lenkkeilee Pohjois-Savon kunnissa.

Kiertueen täydentää Mielitekomatka-nimiset vlogit ja podcastit, joissa Halmetvaara rohkeasti pohtii kokemustensa ja yllättävien näkökulmien kautta liikuntaa ja mielen hyvinvointia. Mukana on aina kiinnostava vieras.

Siitä syntyy pysäyttävää katseltavaa ja kuunneltavaa.

Vlogin julkaisemme media-alustallamme joka torstai kello 12. Linkki vlogiin löytyy alta tai tästä.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Mieliteko

Mieliteko-ohjelma

Mieliteko on kunnianhimoinen kehitysohjelma, jonka tavoite on kirkas ja kova: haluamme lisätä mielen hyvinvointia ja vähentää päihteiden käyttöä sekä päihdemyönteisyyttä Pohjois-Savossa.

Koska pahoinvointimme kääntäminen hyvinvoinniksi on koko maakunnan yhteinen asia, teemme työtä jokaisen työikäisen, 18-64-vuotiaan pohjoissavolaisen kanssa.

Erityisesti keskitymme heikommassa asemassa, työelämän ulkopuolella ja työttöminä oleviin. Mieliteko-kehitysohjelman toteuttamisen mahdollistaa Hyvällä mielellä Pohjois-Savo 2021-2030 -hanke.

Lue lisää Mieliteko-ohjelmasta täältä

Rauhalahti Kuopio Maraton toteutetaan ensi syksynä juhlavuoden kunniaksi uuden teeman vauhdittamana: 25 vuotta täyttävä tapahtuma on saanut uudeksi yhteistyökumppanikseen Mieliteko-ohjelman, jonka myötä osanottajat kutsutaan liikkumaan mielen hyvinvoinnin puolesta.

Tapahtumapäällikkö Esa Pietikäinen uskoo, että uuden teeman myötä osallistumisen kynnys madaltuu, kun Rauhalahti Kuopio Maraton muuttuu aidosti hyvän mielen tapahtumaksi.

”Tämä yhteistyö tuo tapahtumaan puhtia, mutta myös uudenlaista inhimillisyyttä. Kyse ei ole vain huippu-urheilusta, vaan lähtöviivalla olemme kaikki samanarvoisia liikkujia.”

”Liikunta on yksi tärkeimmistä asioista, joiden avulla voimme edistää ihmisten hyvinvointia. On upeaa ja luontevaa, että saimme yhteistyöhömme mukaan Mieliteko-ohjelman. Ohjelmaa toteutetaan koko Pohjois-Savon alueella, joten toivomme tapahtumaamme myös uusia osanottajia eri puolilta maakuntaa”, toteaa toisen pääjärjestäjän Pohjois-Savon Liikunnan aluejohtaja Risto Kovanen.

Mieliteko-ohjelman johtaja Helena Länsimies näkee yhteistyön merkityksen kantavan kauas:

”On ilahduttavaa päästä mukaan tapahtumaan, joka kokoaa upealla tavalla yhteen ison joukon ihmisiä. Tapahtuman merkitys ei rajoitu yhteen päivään ja hetkeen, jolloin juoksija tai kävelijä ylittää maaliviivan. Vaikutus on paljon kauaskantoisempi, sillä mielen hyvinvoinnin kohentuminen ja osallisuuden kokemus kannattelevat arjessa, ihmissuhteissa ja esimerkiksi työelämässä”, Länsimies toteaa.

Tapahtuman toisen pääjärjestäjän, Kuopion Reippaan toiminnanjohtaja Jonna Kettunen on myös työssään huomannut, että henkinen pahoinvointi on nuorten urheilijoidenkin keskuudessa vakava, akuutti ongelma.

”Olemme merkittävä lasten ja nuorten liikuttaja. Iso tehtävämme on lisätä ja tukea paitsi fyysistä, myös henkistä hyvinvointia kaikenikäisten harrastajiemme joukossa”, hän painottaa.

Maratonin muina pääyhteistyökumppaneina toimivat Matkailukeskus Rauhalahti ja Kylpylähotelli Rauhalahti. Matkailukeskus Rauhalahden toimitusjohtaja Sami Simonen näkee arvokkaana sen, että yritys pääsee edistämään pohjoissavolaisten liikkumista ja mielenterveyttä koko maakunnan alueella.

”Työllistämme merkittävän määrän nuoria aikuisia, ja olemme omakohtaisesti havahtuneet huomaamaan, etteivät nuoret voi nyt hyvin. Asialle pitää tehdä jotakin. Haluamme olla nostamassa tätä tärkeää asiaa esille ja kantaa näin yhteiskuntavastuuta”, Simonen toteaa.

Kylpylähotelli Rauhalahden kylpyläpäällikkö Ari Järveläinen tunnetaan maakunnassa aktiivisena juoksukoulujen järjestäjänä. Hän tuntee omakohtaisesti liikunnan eheyttävän vaikutuksen.

”Mieliteko-ohjelman mukaantulo nostaa meidänkin motivaatiotamme järjestää tätä tapahtumaa. Urheilu on keskeinen tekijä omalle hyvinvoinnilleni. Juokseminen onkin minulle ennen muuta mielen hoitamista. On suorastaan ihmeellistä, kuinka isokin stressi muuttuu lenkin aikana rusinan kokoiseksi”, hän tietää.

Mieliteko-ohjelman tavoite on kohentaa mielen hyvinvointia ja vähentää päihteiden käyttöä Pohjois-Savossa. Ohjelman toteuttajat kiertävät kevään ja kesän aikana eri puolilla maakuntaa innostamassa ihmisiä kokemaan liikunnan kautta yhteisöllisyyttä sekä osallisuutta.

”Kun lähdetään liikkumaan, myös mieli lähtee matkalle”, Helena Länsimies taustoittaa maratonjärjestäjien kanssa syntyvää yhteistyötä, joka rahallisen satsauksen sijaan tarkoittaa toiminnallista kumppanuutta.

Rauhalahti Kuopio Maraton järjestetään 3. päivä syyskuuta tutuissa maisemissa: lähtöalue on Matkailukeskus Rauhalahdessa ja maali Kylpylähotelli Rauhalahdessa.