ANTI-festivaali ja Kuopio Maraton liikuttavat yhdessä!

3.8.2015

ANTI-festivaali ja Kuopio Maraton näkyy Kuopiossa 1.-6.9.
ANTI-festivaali ja Kuopio Maraton näkyy Kuopiossa 1.-6.9.
Kuva: Studio Pal
Kuva: Studio Pal

ANTI – Contemporary Art Festival ja Kuopio Maraton järjestetään tänä vuonna rinta rinnan syyskuun ensimmäisellä viikolla Kuopiossa.

ANTI-festivaali sijoittuu ajalle 1.-6.9. Kuopio Maraton juostaan lauantaina 5.9, ja yhdessä toimijat valtaavat Kuopio-hallin 4.-5.9. Koko viikon ajan taide ja urheilu kohtaavat eri puolilla Kuopiota.

Kuopio Maratonin innoittamana, ANTI-festivaalin taiteellinen ohjelmisto tarttuu monipuolisesti juoksemisen, kestävyyden ja hyvinvoinnin teemoihin. Maraton puolestaan haluaa tarjota osallistujilleen uusia elämyksiä juoksun ohessa. Molemmat osapuolet toivovat yhteistyön myötä tavoittavansa uusia yleisöjä.

- ANTI-festivaali 2015 on aidosti kiinni maraton-teemassa! Festivaalin taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan ovat kutsuneet Kuopioon teoksia, joissa taiteilijat koettelevat kehonsa rajoja ja kehonsa kautta kysyvät haastaviakin sosiologisia kysymyksiä sekä innostavat yleisöä liikkumaan. ANTI ja Kuopio Maraton ovat tukeneet toisiaan myös tapahtumatuotannon tasolla, iloitsee ANTI-festivaalin tuore päällikkö Elisa Itkonen.

- Nykytaiteilijat ja kestävyysjuoksijat ovat monella tapaa samankaltaisia, fyysisiä ja itseään haastavia henkilöitä, joten yhteistyö on siltäkin osin luonnollista. Toivon, että ANTI-festivaalin yleisö löytää lauantaina myös maratonreitin varrelle, kannustamaan juoksijoita kovan suorituksen aikana. Samoin kannustan Kuopio Maratonille saapuvia tutustumaan ANTI-festivaalin teoksiin vierailunsa aikana, jatkaa Kuopio Maratonin tapahtumapäällikkö Marko Heikkinen.

ANTI-festivaali ja Kuopio Maraton näkyvät ja kuuluvat yhdessä ympäri Kuopiota. Taide ja urheilu yhdistyvät esimerkiksi näissä paikoissa ja tapahtumissa:

Ke 2.9.

klo 20:00 PechaKucha Night: My Life in Running, Ravintola Pannuhuone

To 3.9.

klo 13:00–18:00 ANTI-seminaari Art of Endurance
Tieteellis-taiteellinen seminaari, jossa ANTI-festivaalin pääesiintyjät, kirjoittajat ja alan tutkijat pohtivat eteenpäin urheilun ja taiteen yhtymäkohtia.

Pe 4.9. Kuopio-halli

klo 9:00-12:00 Minimaraton, Kuopion koululaisten juoksutapahtuma

klo 10:00–18:00 Johanna Väisänen (FI): HEAT. Kuopiolaisen taiteilijan videoinstallaatio.

klo 14:00–20:00 Kuopio Maratonin kilpailukanslia auki

klo 15:00–17:00 KampusMaraton, korkeakouluopiskelijoiden juoksutapahtuma

klo 17:00–18:00 Maraton-puheita
ANTI-festivaalin ja Maratonin koolle kutsuma juoksuasiantuntijoiden joukko kannustaa maratonjuoksijoita. Esiintymässä muun muassa Vicki Weitz (UK), Penny Andrews (UK) ja Anne-Marika Partanen. 

Pe 4.9. Kuopion tori

klo 12:00-17:00 All the Queens Men (AU): Fun Run. Australialaisryhmä järjestää Kuopion torilavalla tavallista hauskemman juoksutapahtuman, jossa esiintyjä Tristan Meecham juoksee maratonin juoksumatolla. Kannustusjoukoissa esiintyy muun muassa paikallisia urheiluseuroja ja tanssiryhmiä!

Teoksen seremoniamestarina nähdään Olavi Rytkönen, joka seuraavana päivänä kommentoi Kuopio Maratonin tapahtumia yhdessä Aki Tuovisen ja Matti Kartilan kanssa.

La 5.9. Kuopio-halli

klo 8:00 alkaen Kuopio Maratonin kilpailukanslia auki

klo 10:00–12:00 Kai Syng Tan & Alan Latham (UK): ANTI-ADULT RUN! RUN! RUN! MASTERCLASS #antiadultrun. Performanssi, jossa yleisö opettelee juoksemaan kuin lapset. Ohjaajina toimivat paikalliset, 7-9-vuotiaat maailmanluokan juoksuasiantuntijat.

klo 10:00–18:00 Johanna Väisänen (FI): HEAT.

klo 11:00 Kuopio Maratonin ja puolimaratonin lähtö
klo 11:20 10 kilometrin juoksun ja kävelysarjan lähtö
n. klo 12:10 Puolimaratonin voittaja saapuu maaliin
n. klo 13:30 Maraton-matkan voittaja saapuu maaliin

La 5.9. Keskusta & Väinölänniemi

klo 11:00 vickiweitz (UK): Running Beyond Language. Yhtä aikaa Kuopio Maratonin kanssa starttaa vickiweitzin performanssi, jossa taiteilija juoksee 26,2 tuntia (maratonin pituus maileissa) yhtäjaksoisesti Kuopion Vahtivuorenkatua ylös alas.

klo 20:00-21:30 Jarkko Partanen (FI): Fields of Glory Kuopio. Ulkoilmateos, jossa joukko kuopiolaisia valtaa Väinölänniemen stadionin. Mukaan mahtuu yhä vapaaehtoisia esiintyjiä!

- Kuopio Maratonin ja ANTI-festivaalin seuraamiseen hyviä paikkoja ovat lisäksi Snellmaninpuisto ja Satamatori, vinkkaa Marko Heikkinen.